DONEREN

De historische tuin

Achter de discrete voorgevel van Huis Beaucarne bevindt zich een uitgestrekte parktuin met talloze speelse en romantische elementen uit de 18de-, 19de- en vroeg 20ste-eeuwse landschapsarchitectuur en historische beplanting. 

De tuin van het Huis Beaucarne werd in de 19de eeuw omschreven als één van de mooiste tuinen van het land.

 

De tuin begint vanaf de binnenkoer, waar beelden van een exotische 18de-eeuwse tuin worden opgeroepen. Hier bevindt zich een grote partij Caroline Testout-rozen die door de Beaucarne's werden aangeplant na de vernielingen van de Eerste Wereldoorlog. Op de binnenkoer leidt een pad langs een imposante moerascipres die de tuin sinds de 18de eeuw siert en waar een stuk van de 15de-eeuwse Riedekensbeek is bewaard gebleven, die ooit de tuinen van de abdij van Ename van water voorzag. De huidige rotstuin werd hier toegevoegd in het begin van de 20ste eeuw met toen als pronkstuk de waterleliekweekvijver. 

 

Het oudste deel van de tuin werd in de 18de eeuw ontworpen en haalde zijn inspiratie uit de lokale traditie van rationele en strakke geometrische tuinen naar 17de-eeuwse Franse voorbeelden. Een aantal indrukwekkende uitheemse bomen stammen nog uit deze periode, waaronder de Catalpa ovata (Belgisch kampioen met een stamomtrek van boven de 500cm!).  In de 19de eeuw werden hier, onder invloed van het Engels Romantisme, kronkelpaden en mixed borders aan toegevoegd. In de 20ste eeuw werd een bloementuin aan het domein toegevoegd, naast de reeds bestaande moestuin en historische boomgaard.

 

De tuinen worden aan de achterzijde van het domein afgesloten door een monumentale 18de-eeuwse druivenserre.

 

De Beaucarne’s waren gedurende de 18de en 19de eeuw gepassioneerde plantenverzamelaars. In de tuinen zijn nog enkele aanplantingen uit deze periode overgebleven die de familie destijds meebracht van verre reizen. Er werd ook een plant uit Mexico naar hen vernoemd, namelijk de 'Beaucarnea recurvata'.

 

In 2020 ontving de vzw Huis Beaucarne de prestigieuze Hans Vredeman de Vries-prijs voor historische tuinen (Koning Boudewijnstichting), omwille van haar inzet van de laatste jaren om de historische tuin te beheren, te onderhouden en te delen met het brede publiek. In 2021 werd de tuin (en de vzw) als winnaar geselecteerd voor de Erfgoedprijs van de Provincie Oost-vlaanderen. In 2022 werd de Moerascipres op de binnenkoer genomineerd als laureaat voor de wedstrijd "Boom van het jaar".